Praktische Filosofieboeken Waar Je Wat Aan Hebt: 10 Suggesties
Boeken bieden, in het beste geval, nieuwe inzichten die waarde toevoegen in je eigen leven. Dit is zeker waar voor praktische filosofieboeken, die de vraag ‘Hoe te leven?’ beantwoorden. Bekijk hier een overzicht van de 10+ meest praktische & bruikbare.
De Stoïcijnse Begrippenlijst: van Adiaphora tot de Wijze
Oude filosofie bevat soms termen die niet altijd goed te vertalen zijn, of een moderne equivalent kennen. Deze stoïcijnse begrippenlijst toont de belangrijkste begrippen in het stoïcisme, en legt uit wat deze concepten betekenen.
Leren van anderen: Essentieel voor onze ontwikkeling
Niemand is perfect, en niemand heeft een volmaakt leven. Dat is ook de reden dat we moeten leren van anderen. Van ieder kunnen we immers iets opsteken, bijvoorbeeld over deugden, levenslessen, of karaktereigenschappen.
Eudaimonia: Het Stoïcijnse Geluk
Wat is geluk? Is het plezier of de afwezigheid van pijn? Volgens de stoïcijnen niet - geluk is vervulling, welzijn, en 'menselijke bloeien.' Lees hier verder over de stoïcijnse en Hellenistische kijk op geluk.
Hong Zicheng: De Marcus Aurelius van China?
Wortels van levenskunst van Hong Zicheng is een nieuwe Nederlandse vertaling van deze oude aforismen. Bekijk hier onze bespreking en recensie.
Omgaan Met Woede: 7 Technieken Uit De Oudheid
Woede beheersen is niet gemakkelijk, het is een enorm krachtige en lelijke emotie. Maar gelukkig zijn er technieken die de tand des tijds hebben doorstaan. Bekijk hier 7 tips voor het omgaan met woede uit de stoïcijnse leer.
Cato de Jongere: Een Stoïcijn Zonder Compromis
Cato de Jongere vormt een ideaalbeeld voor een stoïcijn en voor een persoon in opstand tegen tirannie. Hij leefde simpel, was niet corrumpeerbaar, en volgde altijd zijn morele kompas. Bekijk hier zijn levenslessen en biografie.
De Actieve Stoïcijn: Vrijheid
Vrijheid voor de stoïcijnen is meebewegen met het lot, en je alleen richten op wat binnen je controle ligt. In dit artikel legt Justin Lahaije dit concept uit.
De Actieve Stoïcijn: Nieuwsgierigheid
Wat zou je kunnen bereiken als je de wereld als een knutselkamer ziet? Als je verschillende soorten materiaal gebruikt om te experimenteren? Justin Lahaije legt in dit artikel uit hoe nieuwsgierigheid de stoïcijn kan helpen.
Online Stoicon-X Gent op 30 Mei 2020
Stoicon-X Gent wordt op 30 mei 2020 (gratis) online gehouden. Hierbij geven Massimo Pigliucci en Donald Robertson een lezing.