Foto van een persoon die een cameralens vasthoudt, met een focus op de stad erachter.
Uncategorized

Richt je enkel en alleen op het essentiële

Wie heeft het tegenwoordig niet druk? We gaan van hot naar her, van links naar rechts, van werk, sport, hobby’s, naar bijeenkomsten, en andere afspraken. Maar wat voor toegevoegde waarde heeft al deze inspanning nou echt?

Als we eerlijk zijn, dan kunnen we concluderen dat veel van wat we doen in het leven niet essentieel is. Het is vaak slechts een bijzaak, of nog erger: het voegt zelfs helemaal geen waarde toe. We zijn dus druk, druk, druk; maar wat is nou echt essentieel? Is het nodig dat we op deze manier zoveel van onze tijd besteden?

Hoe meer dingen we immers doen, hoe minder tijd we voor onszelf hebben. Hoe meer dingen we doen, hoe meer stress we ervaren. En hoe meer we doen, des te drukker ons leven voelt. En langzaam komt er dan een gevoel naar boven: verspillen we onze tijd hier op aarde? Is het de bedoeling dat we op deze manier ons leven leven?

Deze gedachtes zijn niet nieuw. Door de eeuwen heen komen dezelfde thema’s naar boven, en ook in de teksten van Marcus Aurelius en Seneca komt dit terug. Die laatste citeert Democritus, een Griekse filosoof:

Onderneem weinig, als je onbekommerd wilt leven.Democritus

Of anders gezegd: onderneem alleen het essentiële en datgene wat waarde toevoegt, als je onbekommerd wilt leven.

Dit betekent:

Welke acties en doelstellingen voegen waarde toe? Welke niet? Stel jezelf de vraag of iets echt belangrijk is. Is het antwoord nee? Probeer dan een manier te vinden om het achterwege te laten, of het minder aandacht te geven. Is het antwoord ja? Richt je dan hierop met je volledige aandacht.

Hoe meer dingen we doen, hoe minder we ons kunnen richten op iets specifieks. En zonder volledige aandacht is het moeilijk om iets met onze beste capaciteiten te doen. Multitasken is voor veel mensen niet weggelegd, en het wisselen van de ene activiteit naar de ander verlaagt onze productiviteit. Bovendien zorgt er ook voor dat we gestrest raken en dat we het overzicht verliezen.

Begin dus met het stellen van de vraag: wat is essentieel in onze handelingen en wat niet?

Maar ook:

Waar moeten we onze aandacht op richten? Welke doelen zijn het waard om je op te richten? Je aandacht en je acties zijn namelijk veel geld voor anderen waard. Google houdt onze zoekresultaten bij, Netflix ons kijkgedrag, Facebook en Twitter onze sociale uitingen. Voor deze bedrijven zijn onze gedachtes en de manier hoe we iets aandacht geven van groot belang.

Maar voor jou zelf? Houd jij bij hoe je je aandacht verdeelt? Waar richt je je aandacht op? Op het essentiële? Of spendeer je veel tijd op sociale media, voor de televisie, of met andere zaken? Dit is niet inherent slecht, maar het moet wel een bewuste keuze zijn.

Je aandacht is niet iets wat je nonchalant en nalatig moet weggeven. Het heeft veel waarde, niet alleen voor anderen maar ook voor jezelf. Richt je dan ook allereerst op de dingen die voor jou van belang zijn, niet waar anderen je toe dwingen.

Een tweede vraag die we onszelf dus kunnen stellen: waar moeten we onze aandacht op richten? Wat is essentieel en waardevol?

Want iemand die het meeste van wat wij zeggen en doen achterwege laat omdat het niet nodig is, zal meer vrije tijd en gemoedsrust genieten. Daarom moet je je bij alles afvragen: Is dit wel nodig?Marcus Aurelius

Is dit wel nodig? Dat is een vraag die we ons regelmatig moeten stellen. Want meer is niet altijd beter, zeker als het om besteding van onze tijd gaat. Als we meer dingen de aandacht geven en als we meer dingen doen, kunnen we minder goed onbekommerd leven.

In contrast zorgt ‘minder’ ervoor dat we ons kunnen richten op het essentiële, en daar meer aandacht aan kunnen geven (en dus iets beters kunnen afleveren). ‘Minder’ zorgt voor minder stress, meer gemoedsrust, hogere productiviteit, en meer geluk.

Is het dus nodig? Is het essentieel en waardevol? Maakt het ons gelukkig of niet? Dat is wat we ons constant af moeten vragen.


Reacties (0)

Geef een Reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)