Afbeelding van Stoicon-X Gent 2020.
Uncategorized

Online Stoicon-X Gent op 30 Mei 2020

Update: de opnames van de lezingen van Massimo Pigliucci en Donald Robertson tijdens Stoicon-X Gent staat nu ook op YouTube.

Stoïcisme, Veerkracht en Cognitieve Therapie – Donald Robertson
Handleiding voor een gelukkig leven – Massimo Pigliucci

Originele bericht

Het zou de eerste Stoicon-X zijn in de Benelux, een regionale variant van de Stoicon conferentie waarin de moderne toepassing van het stoïcisme centraal staat. Stoicon-X Gent stond origineel gepland voor 30 mei 2020 maar helaas gooide het coronavirus roet in het eten. Het is dus begrijpelijk dat het programma in originele vorm niet doorgaat. De organisatie van Stoicon-X Gent heeft echter wel besloten om een aangepast programma online te houden (zoals een stoïcijn doet in crisistijd).

Dus op zaterdag 30 mei 2020 vanaf 19:00 gaat alsnog het eerste Stoicon-X Gent van start! Hierbij zullen Donald Robertson en Massimo Pigliucci een online lezing geven (in het Engels), met daarbij ook mogelijkheden tot het stellen van vragen.

De inschrijving voor dit evenement is gratis, en kan via de website van Stoicon-X Gent.

Het aangepaste programma

Het programma bestaat uit twee delen:

Het eerste gedeelte van het programma is een lezing van Donald Robertson genaamd ‘Stoïcisme, Veerkracht en Cognitieve Therapie’. Robertson is natuurlijk een bekende binnen het moderne stoïcisme, en recent verscheen nog zijn laatste boek Leer Denken Als Een Romeinse Keizer. In deze lezing legt hij uit hoe het stoïcisme kan bijdragen aan je mentale gezondheid en emotionele veerkracht. Hij laat ook zien hoe je stoïcijnse psychologische technieken in de praktijk gebruikt.

Het tweede gedeelte is aan Massimo Pigliucci, o.a. bekend van het boek Hoe word je een stoïcijn?. Zijn lezing heeft als titel: ‘Handleiding voor een gelukkig leven: een update van Epictetus’ Enchidrion en de stoïcijnse filosofie voor de 21e eeuw’. Epictetus werk is één van de centrale teksten van het stoïcisme. Nog steeds vormt het tot op de dag van vandaag een onmisbare verzameling vol goede raad voor een gelukkig en evenwichtig leven. Pigliucci geeft de raad van Epictetus, en bij uitbreiding het geheel van de stoïcijnse levensfilosofie, een update voor de 21e eeuw.

Aanmelden kan zoals gezegd via de website van Stoicon-X Gent. Hopelijk wordt de eerste Stoicon-X in de Benelux, ondanks de omstandigheden, een groot succes!

Reacties (0)

Geef een Reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)