Over De Nieuwe Stoa

 


 

Welkom bij De Nieuwe Stoa! Deze website staat volledig in teken van praktische filosofie en het stoïcisme. Dit klinkt wellicht wat saai, niet? Maar dat is juist de misvatting die we proberen weg te nemen.

 

Hoewel filosofie tegenwoordig volledig verplaatst lijkt te zijn naar de schoolbanken, was het origineel juist praktisch bedoeld. Hoe moet je omgaan met tegenslagen? Hoe kun je gelukkig worden? Wat is belangrijk in het leven? Hoe ga je om met je eigen sterfelijkheid? Dat zijn de vragen die praktische filosofie beantwoordt.

 

Het stoïcisme is één van de belangrijkste praktische filosofieën. Het was origineel opgericht in het oude Griekenland en Rome, en werd beoefend door keizers en senatoren omdat het hun hielp in het dagelijks leven. Maar tegenwoordig ondervinden ook sporters, presidenten, ondernemers, en anderen de kracht van het stoïcisme!

 

Ben je dus geïnteresseerd in hoe het stoïcisme je standvastiger, veerkrachtiger en gelukkiger kan maken? Begin dan nu je studie van het stoïcisme met de onderstaande artikelen of meld je aan voor de nieuwsbrief!

 


 

Zuilengang - Stoa van Attalos in de Atheense Agora

Wat is het Stoïcisme?

Een algemene introductie tot het stoïcisme. Wat wordt er met het stoïcisme bedoeld? Wie waren de stoïcijnen? Wat zijn de belangrijkste lessen van de stoïcijnse leer? En hoe kunnen we die toepassen?

 


 

Schilderij van Manuel Domínguez Sánchez (1871), getiteld 'De zelfmoord van Seneca' (El suicidio de Séneca)

Seneca: Staatsman, Leraar, en een Stoïcijnse Paradox

Seneca is één van de drie bekende stoïcijnse filosofen. Hij was een senator, leraar van keizer Nero, en een zeer welvarend en rijk persoon. Wat kunnen we van hem leren?

 


 

Illustratie van een standbeeld van Marcus Aurelius. Gebaseerd op het standbeeld van Marcus Aurelius op de Piazza del Campidoglio in Rome.

Marcus Aurelius: De Keizer-Filosoof

De tweede bekende stoïcijnse filosoof, en tevens een keizer van het Romeinse Rijk, is Marcus Aurelius. De meest machtige man op aarde is niet corrupt, en wil zichzelf verbeteren? Het antwoord is ja!

 


 

Schets van Epictetus die schrijft in een boek met een kruk over zijn benen.

Epictetus: Van Slaaf Naar Filosoof

De laatste bekende stoïcijnse filosoof kwam van nederige afkomst; hij begon zijn leven namelijk als slaaf. Maar na zijn vrijlating richt hij zijn eigen filosofische school op, en laat hij zien dat vrijheid vooral binnen jezelf ligt.

 


 

Stadsbiblioteket, Stockholm, Sweden

De Stoïcijnse Leeslijst: 20+ Boeken Over Het Stoïcisme

Er is veel over het stoïcisme geschreven, maar niet alles is even bruikbaar voor de moderne lezer. Deze leeslijst geeft suggesties voor verdere studies – van de primaire werken tot moderne interpretaties.