Eén van de unieke dingen aan het stoïcisme is hoe weinig er veranderd is over de afgelopen duizenden jaren. De teksten van Marcus Aurelius, Seneca, Epictetus, en anderen zijn (op bepaalde culturele dingen na) nog steeds relevant. Sterker nog zelfs: hun kijk op bepaalde thema’s en problemen zouden gisteren geschreven kunnen zijn. De adviezen die ze geven over hoe om te gaan met tegenslagen, hoe we gelukkig kunnen worden, en waar een goed leven uit bestaat, zijn tijdloos en blijven wijsheid bevatten – niet alleen tweeduizend jaar geleden, maar ook nu, en waarschijnlijk ook gedurende de volgende tweeduizend jaar.
Is een stoïcijnse leeslijst dan noodzakelijk? Nee, in principe niet. Eén primaire tekst of één introductieboek kan al voldoende kennis geven voor het toepassen in de praktijk. En de praktijk, daar draait het uiteindelijk om.
Door de eeuwen heen is echter wel veel over het stoïcisme geschreven. Van analyses, biografieën, academische teksten, tot praktische gidsen en zelfs fictieboeken. Als je dus meer wilt weten over het stoïcisme, de achtergronden, en moderne interpretaties daarvan dan geeft de onderstaande stoïcijnse leeslijst de belangrijkste boeken weer.
Deze stoïcijnse leeslijst is opgebouwd in verschillende categorieën:
- De primaire werken van de originele stoïcijnen
- Introductieboeken tot het stoïcisme
- Modern stoïcijnse boeken
- Achtergronden & biografieën
- En, als laatste, een antwoord op de vraag: ‘waar te beginnen?’
De Primaire Werken
In het stoïcisme zijn er maar enkele boeken die “primair” zijn. Het overgrote deel van de lessen van de Stoa werden oraal gegeven, van de leraar naar zijn studenten. Van de eerste beroemde stoïcijnen zoals Zeno, Cleanthes, en Chrysippos is zelfs helemaal niks bewaard gebleven. Pas gedurende de Jonge Stoa, de periode van Seneca, Epictetus en Marcus Aurelius, zijn er volledige publicaties te vinden. Het is ook vanaf deze periode dat hun werk meer en meer verspreid wordt via het schrift of, zoals in het geval van Epictetus, via de notities van zijn studenten.
Eigenlijk komen de primaire werken in drie smaakjes: korte fragmenten en reflecties (Marcus Aurelius), gepolijste artikelen en brieven (Seneca), of notities vanuit de collegezaal (Epictetus). Hoewel de werken van alle drie aan te bevelen zijn, vereisen ze wel een verschillende manier van lezen. Marcus Aurelius is het beste om te lezen fragment na fragment (met tussentijdse pauze voor reflecties). Seneca is makkelijker voor iemand die niet echt bekend is met het stoïcisme omdat zijn werk als enige bedoeld was voor publicatie (en dus een coherente tekst met structuur is). Epictetus is wat dogmatischer dan de andere twee, en dus beter om te lezen als je al wat kennis van het stoïcisme hebt.
Voor de nieuwkomer is sowieso Seneca de beste eerste keus, gevolgd door Marcus Aurelius, en als laatste Epictetus – die toch vaak wat minder vlot en minder leesbaar is.
Boeken over het stoïcisme
Hoewel de primaire werken van het stoïcisme vaak goed leesbaar en begrijpelijk zijn, is het soms toch prettiger om met een introductieboek te beginnen. Op deze manier kan de lezer de achtergrond, de ideeën van de filosofie, en de belangrijkste filosofen beter begrijpen. Het nadeel van een introductieboek is echter dat de auteur altijd een bepaalde draai geeft aan het grondmateriaal. Soms is dit positief (bijvoorbeeld bij een update naar 21ste eeuw), soms is het echter ook negatief. Er zijn gelukkig een aantal introductieboeken die de juiste informatie geven, zonder de onderliggende gedachtes te veranderen. Mocht je dus nog nooit eerder in aanraking zijn gekomen met het stoïcisme dan zijn de onderstaande boeken een juiste start.
Modern stoïcijnse boeken
Het stoïcisme lijkt tegenwoordig weer in een opleving te zitten. Verschillende auteurs, voornamelijk uit Amerika, geven aan beïnvloed te zijn door de werken van de Stoa (bijvoorbeeld Tim Ferriss en Nassim Nicolas Taleb). En hoewel vele schrijvers door het stoïcisme beïnvloed zijn, betekent dit niet per se dat hun boeken stoïcijns zijn – voor het doel van deze lijst dan. Een uitzondering hierop is waarschijnlijk Ryan Holiday, die een aantal modern stoïcijnse boeken geschreven heeft.
Achtergronden & biografieën
Naast de primaire werken en de moderne blikken op het stoïcisme zijn er ook velen achtergronden en biografieën geschreven. Het merendeel van deze boeken zijn academisch en droog, en dus niet van grote interesse voor het merendeel van de lezers. Er zijn echter een aantal uitzonderingen hierop. En, hoewel het nog steeds verdiepingen zijn, zijn de onderstaande boeken leesbaar en ook interessant als je iets meer te weten wilt komen over de geschiedenis van de stoïcijnen of het stoïcisme.
En nu? Waar te beginnen?
De bovenstaande stoïcijnse leeslijst heeft meer dan 25 boeken, dus waar kun je nou het beste mee beginnen? Zoals we al aangaven, is het unieke aan het stoïcisme dat de boeken die tweeduizend jaar geleden geschreven zijn, nog steeds leesbaar en modern aanvoelen. De ene auteur is echter wel beter leesbaar dan de andere. Daarom is het dus zowel mogelijk om met de originele boeken te beginnen, of met de moderne interpretaties daarvan. Hier de drie aanbevelingen:
1) De originele werken. Hier zouden wij allereerst die van Seneca aanraden. Levenskunst is een verzameling van zijn essays, en is een goede om mee te beginnen. (De Brieven aan Lucilius zou een goed vervolg hierop zijn voor Seneca). Na Seneca is Marcus Aurelius waarschijnlijk de tweede stoïcijnse auteur voor nieuwkomers, en Epictetus de derde en laatste.
2) Introductieboeken. Voor een goede introductie tot het stoïcisme is het boek van Massimo Pigliucci aan te raden (misschien in combinatie met die van William Irvine).
3) Modern stoïcijnse boeken. En als derde optie, voor een modern kijk op het stoïcisme, zijn beide boeken van Ryan Holiday een goede (Het Obstakel is de Weg & Ego is de Vijand).
Zijn er nog boeken die missen? Heb je andere aanbevelingen? Wij horen ze graag!
Voor andere aanbevelingen bekijk ook onze suggesties voor algemene praktische filosofieboeken.
Al een paar jaar blij met stoicijnse.blogspot.com
bijna wekelijkse duiding van stoa aspecten
heel 2019 in 52 bijdragen over Epictetus
groet, Wim
Ik mis in jullie interessante lijst nog enkele Nederlandstalige publicaties over de Stoa, onder andere verschillende boeken en een hoorcollege op dvd van Miriam van Reijen, voorts een oud boekje, misschien nog tweedehands te krijgen, waar ik veel aan had: M. van Straaten, kerngedachten van de Stoa. Ook onmisbaar, vooral voor de oude Stoa vind ik Diogenes Laërtius, Leven en leer van beroemde filosofen; en ten slotte, zelf schreef ik een boek onder de titel: ‘Stoïsche notities, De stoïcijnen en andere klassieke filosofen als bron van inspiratie voor geluk en een mooiere wereld’ (2008) http://www.at-a-lanta.nl/boek-44-Stoa.html, Dit boek loopt nog steeds goed en heeft al verschillende herdrukken beleefd. Hartelijke groet!
Beste Rymke, bedankt voor de suggesties! Ik was er persoonlijk nog niet bekend mee, maar ik zal ze zeker bekijken.
– Willem
Wat houden eigenlijk de losse fragmenten en colleges van Epictetus in? Het handboekje heb ik al maar ik zit te twijfelen om het boek vrij en ontkwetsbaar te kopen ( hier staat het handboekje ook in maar ook de colleges en fragmenten) Maar ik vraag me af als je het handboekje al hebt of dit het wel waard is?
Beste Bryan, zie het handboekje meer als een samenvatting van de filosofie van Epictetus op een hele korte en bondige manier. De colleges zijn daarentegen heel uitgebreid en ze gaan op wat dieper op de materie in (vandaar dat het ook wat minder toegankelijk is). Als ik naar mijn edities kijk: het handboekje heeft grofweg 70 pagina’s op klein formaat, de verzamelde werken bijna 500 op een veel groter formaat.
Is het de moeite waard als je het handboekje al gelezen hebt? Ik denk van wel, mits je het handboekje kon waarderen en graag meer wilt weten over de filosofie van Epictetus.
Midden jaren 80 is in colleges van Sipko Melissen over Humanisme het boek van Justus Lipsius(Joost Lips) behandeld. De titel is “Over standvastigheid bij algemene rampspoed”. Met dit boek bracht hij het gedachte goed van de Stoa onder de aandacht van een breder publiek maar zette hij de stoïsche leer en filosofie ook opnieuw op de kaart.
Aansluitend bij het boek ‘The inner citadel’ (La citadelle intérieure ) van Pierre Hadot: van deze tekst is nu (herfst 2022) een Nederlandse vertaling van M. van Buuren beschikbaar (verschenen bij Damon).